Információk a szupinált talpú cipők és szandálok előnyeiről.

A szupináló sarkú gyermekcipők szerepe a lúdtalp megelőzésében.
dr. Mizsák Lajos ortopédsebész szakorvos:


"Leszögezem előre, hogy mint a mindennapi élet oly sok területén, az egészségügyben sincsenek abszolút igazságok. A valóság valahol a sok „karizmatikus” nézet metszéspontjában található.


Jelen írásomban az ortopédia által pillanatnyilag elfogadott irányelveket szeretném Önöknek bemutatni, megmagyarázni, közérthetővé tenni.

A járás készségének elsajátítása után sok gyermek bokája billen befelé. Ez panaszt ritkán okoz, de a boltozatok későbbi kialakulását akadályozza. Az alábbiakban megpróbálom elmagyarázni miért is…

Kezdjük egy idézettel a jelenleg „hatályos” ortopédiai tankönyvből:
„Pes calcaneovalgus esetén a cipősarok medialis részének emelésével kompenzáljuk a sarok valgus helyzetét. Medialisan a sarok alá 5 mm-es lateral felé lejtő éket helyeztetünk fel. Így az emelés a valgus állásban lévő calcaneus tengelyét korrigálja. Ezeknél a gyerekeknél kifejezetten fontos a lábtorna végeztetése, a betétet pedig nem ajánljuk, mert a lábizomzat tehermentesítése és a boltozat passzív tartása révén az izomzat további gyengüléséhez vezet.”

Magyarra ezt így lehet lefordítani:
„Befelé dőlő sarkú láb esetén a cipősarok belső részének emelésével kompenzáljuk a sarok befelé dőlő helyzetét. Belső oldalon a sarok alá 5 mm-es kifelé lejtő éket helyeztetünk fel. Így az emelés a befelé dőlő állásban lévő sarokcsont tengelyét helyreállítja. Ezeknél a gyerekeknél kifejezetten fontos a lábtorna végeztetése…”

De miért is baj a befelé dőlő sarokállás?

Jöjjön egy kis fizika:

Egyenes sarokállás esetén a testsúly a lábszár-a boka és a sarokcsont középvonalán halad át, így nem terheli különöse a boka ízületet. Terhelés során nem keletkezik forgató erő.

Ha a sarokcsont befelé dől: A testsúly a lábszár, és a boka ízület középvonalában fut, de az erő tengelye a sarokcsont és a talaj találkozásától közép irányban, a belső bokához közelebb halad el.

A sarokcsont teherviselő részéhez viszonyított elhelyezkedése alapján a sarokcsontra, és a bokaízületre befelé forgató erő alakul ki.
Mivel a befelé billenő sarokcsont az egész előlábat a láb belső éle felé forgatja- a hosszanti boltozat süllyedését eredményezi, alúdtalp fennmaradásához vezet.

 A sarokcsont helyzetének helyreállítása tehát az alapja a boltozatok kialakulásának. A sarokcsont korrekcióját a lábszár izomzat megerősítése, valamint külső „megtámasztás” segítheti.

 Ezért fontos e deformitás esetén a lábszár izmok erősítése, valamint szupináló eszközök (cipők, betétek) használata.

Mit tudnak ezek a cipők?
A sarok belső élének 4-5 mm-es emelése a befelé billenő sarokcsontot aláékeli, helyzetét visszabillenti. A Maus cipőknél ez a talpba öntötten található meg.

 

Mivel a lejtőre helyezett sarokcsont a cipő kérgét kifelé kinyomná → kigacsolná, nagyon fontos a cipőbe erősített magas kéregbehelyezése, mely a cipő tartósságának záloga, és fontos szerepet játszik a sarokcsont helyzetének megtartásában!

A sarok jó pozíciójának biztosításával lehetőséget kapnak a lábszárizmok, és a kis lábizmok, hogy erősödésükkel párhuzamosanfelemeljék a boltozatokat, létrehozva az egészséges láb boltozatos alakját.

A szupináló gyermekcipőknek magas minőségi és szakmai feltételeknek kell megfelelniük. Több gyártó, többek közt a Tanoda Kft is rendelkezik egészségügyi minősítéssel. Ehhez felépítésükben, a felhasznált anyagok minőségében, tartósságukban magas követelményeket kell teljesíteniük."

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.